Кметът на Свищов Генчо Генчев влиза като доброволец в COVID отделението на местната болница, съобщи "24 часа".

Генчев ще помага в специализираната структура, където отчаяно се нуждаят от кадри. От няколко дни Общинския кризисен щаб в крайдунавския град разпространява апел за доброволци, но никой не се отзовавал. Това провокирало кмета да даде личен пример, с надеждата да има последователи, които да подкрепят общественото здравеопазване в общината.

Генчев е взел 10 дни отпуск от 6 ноември.

"Така реших, за да мога да подредя нещата в администрацията. Основно моята работа ще е логистична и психологическа, защото виждам страха на хората, виждам безпокойството и при медицинския персонал. Най-лесно е отстрани да критикуваме, но тези хора имат нужда и от институционална подкрепа. Като кмет на общината те ми имат доверие", мотивира се Генчев.

Кметът отдавна обмислял да стане доброволец и признава, че влиза, без да шуми, в COVID отделението от началото на разрастване на епидемията. Сега решил да го официализира. Повлияли му думите на здравния министър проф.Костадин Ангелов, да съблекат костюмите и да помагат, кой с каквото може.

В свищовската болница имат недостиг на медици. В COVID отделението има една медицинска сестра, която вече 20 дни не е излизала от там.

Пулмоложката, която консултира усложнените с ковид инфекция, е пенсионерка, на 70 г.. Лекарката е с множество автоимунни заболявания, но е поела риска да помага. Същевременно пациентите се увеличават лавинообразно. В момента лежат 8, още трима се уточняват и трима чакат пред приемния кабинет, следи ситуацията Генчев.

Генчев е сигурен, че доброволчеството няма да наруши основната му работа като кмет, защото при излизането ще си направи PCR. Ако е отрицателен, ще продължи да изпълнява задълженията си. Ако е положителен обаче ще трябва да остане вкъщи. "Дали ще се заразя с контактите си с хората, или ще се заразя в отделението, то значение няма. Така го чувствам, така съм го решил", категоричен е кметът.

Освен с доброволстване Генчев подпомага усилията на медиците в града и с дарение. Той и всички местни съветници се отказали от възнагражденията си за месеца, за да поощрят здравните работници, застанали на първа линия в борбата с коронавируса. Заплатите са преведени по дарителската сметка, разкрита от Общинския кризисен щаб в крайдунавския град.

Благодарение на обявената дарителска кампания МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в момента е обезпечена с достатъчно чаршафи, одеяла, нови легла, медикаменти.