В средата на ноември 53,2% от българите смятат, че "коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип". Това става ясно от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 12 и 15 ноември сред 810 души.

23,8% от запитаните пък избират опцията "Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали", докато 21,1% приемат най-спокойното твърдение: "Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника".

От "Галъп" отчитат малък ръст на тревогата сред сънародниците ни - пренебрежителната крайност губи позиции, докато крайно тревожната реакция расте.

76,5% от запитаните смятат, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. Сериозно е и мнозинството (65,5%), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост. 76,2% пък се опасяват, че няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. С това, че има недостиг на лекарства, са съгласни 54,3%.

Според 76,9% от българите медиите създават излишна паника, а 62,5% виждат вината за паниката основно у институциите.

Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип

Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип

На 42,5% от сънародниците ни им е писнало от ограничения

Изводите на "Галъп" са, че тревогата и укорът към властите у нас са сериозни и се дължат на усещането за хаотичност. Същевременно обаче българите ясно виждат и опасността от преекспониране на проблемите.

В средата на ноември общо 44,4% са напълно съгласни (15,5%) или по-скоро съгласни (26,9%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. Други 54% пък са по-скоро несъгласни (29,5%) или напълно несъгласни (24,5%).

От социологическата агенция посочват, че обществото е склонно да отделя темите "политика" и "коронавирус" и оценките за правителството по темата с коронавируса са балансирани, за разлика от негативните политически оценки.

53.8% са на мнение, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни, докато несъгласни с това твърдение са 37,5%. Това означава, че обществото у нас възприема толерантно взетите мерки, което вероятно се дължи и на известната толерантност на самите мерки.

COVID-19 срина надеждата на българите за по-добра икономика до под 10%

COVID-19 срина надеждата на българите за по-добра икономика до под 10%

За последно подобни негативни стойности са били отчетени през 2012 г.

По шестобалната скала оценките за различните институции в кризата с COVID-19 са около "добър", като те са по-високи при медицинските власти и по-ниски - при администрацията.

Персоналните оценки са по-добри от оценките на институциите. По тази причина са малко повече са онези, които смятат, че Борисов ще се справи с кризата - на това мнение са близо половината запитани, докато около 40% не смятат така.

6.9% заявяват, че вече са загубили работата си вследствие на кризата, а други 4,3% намират непосредствена опасност за загуба на работа. 18,6% пък не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.

При 45.1% пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. 7,4% пък дори твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци.

Според "Галъп" това означава, че икономическата картина у нас не се възприема чак толкова зле на фона на перспективите, които се очертаваха през пролетта.

Идеята за даряване на плазма се оценява високо. Много положително я приемат 29.8%, а по-скоро положително - 43.4%. Така общо 73,2% са положително настроени - срещу 11% по-скоро негативно настроени и 9,7% много негативно настроени.

Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19

Българите - сред най-скептичните към заплахата от COVID-19

Те са и сред най-обнадеждените, че животът ще се нормализира до края на годината