Група общински съветници от ДСБ в София обявиха, че ще внесат в общината проект на решение за започване на конкурсна процедура за построяване на завод за боклук, съобщи БНР.

Това е реакция на внесеното искане през миналата седцита от общинските съветници Пламен Илиев (Демократи за София) и Радослав Тошев (Гергьовден) за извънредна сесия, на която да се вземе решение за започването на директни преговори с шведската фирма “Текниска Веркен” за построяване на завода.

Това според лидера на софийската организация на ДСБ Атанас Атанасов е поредният опит в Столична община да се заобиколи законът.

Предложението но двамата общински съветници пропуска факта, че нормалната процедура за построяването на такъв завод изисква няколко етапа - избор на метод за преработка, оценка на въздействието върху околната среда и едва накрая - избор на конкретен изпълнител, припомнят от партията на Костов.

Според ДСБ-София, още по-грубо обаче се нарушават изискванията на Закона за обществените поръчки, който изисква за такива мащабни проекти провеждането на прозрачна обществена тръжна процедура, чрез която да се определи изпълнителят, който предлага най-добрите условия за проекта и да не се ощетят интересите на софиянци.
Това създава остър конфликт на интереси и е предпоставка за мащабна корупция, твърдят тъмносините.

Според ген. Атанасов зад решението за започване на директни преговори стои кметът Бойко Борисов. По думите му то идва след среща на Борисов с посланика на Швеция и представител на фирмата.

От ДСБ свързват този акти с факта, че Радослав Тошев е син на главния редактор на "Труд" тошо Тошев, който пък от своя страна бил обещал неотдавна на столичния кмет пълната подкрепа на медиите за бързото решаване на проблема с отпадъците на София.