РИОСВ - Пловдив установи две нарушения на фирмата, стопанисваща изгорелия склад в с. Шишманци - "Мишовски" ЕООД.

Във връзка с нарушенията ще бъдат съставени два акта - за неводене на отчетност и за липса на уведомление за авария по чл. 20, ал. 3 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.
Наказателните постановления ще са до 6000 лв. всяко.

След влизане в сила на наказанията, регистрационният документ на фирмата за извършване на дейности за временно съхранение на рециклируеми отпадъци ще бъде отнет в съответствие със Закона за управление на отпадъците.

В Шишманци продължава да гори, има и обгазяване

В Шишманци продължава да гори, има и обгазяване

Тази сутрин димът е тръгнал и към близкото село Белозем

Мобилната автоматична станция за мониторинг на въздуха в с. Шишманци, която беше позиционирана на 6 юни 2017 г., не е отчела притеснителни резултати за жителите в района, посочват още от РИОСВ. Всички показатели са под нормите.
Сред тях: азотните оксиди са 1 µg/m3при норма 200 µg/m3,въглеродния оксид е 0,1 µg/m3принорма 10 µg/m3. Измерената часова стойност на ФПЧ10 е между 7 и 21 µg/m3 при норма 50 µg/m3,а на бензен е 0,53 nm при годишна норма 5 nm.

С всеки изминал ден стойностите на измерените от мобилната станция стават все по-ниски. Благоприятни са и климатичните условия през последното денонощие, а вятърът е насочен в посока североизточно от с. Шишманци.

Няма превишени норми на въздуха  в селата около Шишманци

Няма превишени норми на въздуха в селата около Шишманци

РИОСВ - Пловдив препоръчва да се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата

Измерванията на постоянната мобилна автоматична станция ще продължат. До момента не са установени стойности, които показват превишения на нормативно определените.