Софийският университет и Министерство на културата не са постигнали споразумение за входната такса в Двореца и Ботаническата градина в Балчик, става ясно от прессъобщението, с което от Алма Матер уведомяват за ценоразписа за услугите, предлагани от Университетска ботаническа градина - Балчик.

С непостигането на съгласие между двете ведомства за разпределение на приходите, крайната такса за вход в комплекса остава 10 лева, със закупени два билета от две каси от по пет лева.
Софийският университет е утвърдил входният билет да струва 5.00 лв. за възрастни, 1.00 лв. за деца над 7 години, ученици и студенти. Билет може да бъде купен от касите на градината, разположени на трите входа. Той дава възможност за посещение и на постоянната експозиция от тропични и субтропични растения с над 2000 вида екзотични растения, уведомяват от ведомството.

Освен услугите беседи, Зелено училище, сватбени ритуали, градински партита - се предлага и нова: вход с моторно превозно средство срещу 2,00 лв. за лека кола и 5 лева за микробус през обозначения вход за автомобили.

Уточнява се обаче, че: "входният билет за Ботаническата градина не дава достъп до сградата на бившата лятна резиденция на румънската кралица (вила „Тихото гнездо", по-известна като "Двореца"), тъй като сградата е под управление на Министерство на културата.

От Държавен културен институт "Двореца", който е на културното министерство съобщиха, цитирани от Радио Варна, че също имат утвърдени цени, които са същите, без такса вход за автомобили.

„Ние не оспорваме тяхното право, а нашите такси не засягат учебната им дейност, заради която правителството им предостави имота", заяви директорът на Двореца Ивелина Радилова. Тя не изключи вероятността да се стигне до протестни действия. По думите й Министерството разполага с 15 от сградите в комплекса за културни ценности, от които с широк обществен достъп са поне пет.