Два сибирски тигъра - мъжки и женски, са починали в Старозагорския зоопарк, съобщи БНТ. Това е станало през зимата, но за смъртта им се разбра едва сега.

Нито един от двата тигъра не е изисквал по-специфични грижи. През зимата са им били създадени подходящи условия, обясниха от зоопарка. Въпреки това през декември е починал тигърът Ширхан. Той е в Старозагорския зоопарк от 2010 година, настанен е там, след като беше конфискуван от частни лица. 17-годишният тигър е развил заболяване.

"Това е пределът може би или малко повече, но това е доста над средна възраст за такъв вид животно. При аутопсията се оказа, че е развил сепсис, вследствие на една гангрена в предния десен крайник, което е документирано." - обясни д-р Радослав Михайлов, директор зоопарка в Стара Загора.

Месец след него умира и женската тигрица, която е на 14 години. Тя е получила възпаление, което се е оказало фатално за живота й.

"Другото животно - женското, е с един перитонит. Това е възпаление на коремната кухина с възпалителна течност в нея, при което трудно се оцелява." - посочи д-р Михайлов.

От зоологическата градина в Стара Загора уверяват, че няма опасност зоопаркът да остане без тигър. Бял тигър - единствен от този вид в България, е сред най-атрактивните екземпляри там.