Ку-треска при овце е открита в два случая на в област Видин, като след консумация на прясно сирене от ферма се е заразил софиянец, съобщава БНР.

Взети са необходимите мерки за неразпространение на заболяването, стадата са в белоградчишкото село Дъбравка и в кулското село Тополовец.

Доктор Валери Велков, началник отдел Здравеопазване на животните в Агенцията по храните във Видин коментира, че е открито случайно,"от Дъбравка трябваше да пътуват към изложба за животни в Хановер. На случаен принцип взехме проба. Има положителна за ку-треска и германците отказаха партидата".

Разраства се епидемията от Ку-треска по животните в Габрово

Разраства се епидемията от Ку-треска по животните в Габрово

Става въпрос за завръщането на забравена болест, от която страдат и хора

Стадото в Тополовец, Кулско е открито след получена информация, че софиянец е купил неузряло прясно сирене и го е консумирал, след което се разболял от ку-треска и по обратната връзка е изследвано стадото и една от пробите в положителна.

"От кърлежи се продава, не е типична за нашия регион, обаче заболяват и хора, при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. Месото след термична обработка не е проблем", допълва д-р Велков.

Стопаните не получават обезщетение от държавата заради заболяването, но болните животни ще бъдат унищожени и се очакват останалите проби. На двете ферми са направени оздравителни планове.

Наложени са карантини за продажба и движение на животните, до изясняване не здравния статус, а стадата се наблюдават, коментира д-р Валери Велков.

РЗИ Стара Загора предупреждава за ку-треска

РЗИ Стара Загора предупреждава за ку-треска

Ку-треската заразява хора, преживни животни, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи