Двама мъже са починали, а трети е в областната болница във Велико Търново след инцидент в помпена станция на ВиК в Долна Оряховица. Информацията потвърди пред "24 часа" кметът на града Йордан Байчев.

Инцидентът е станал тази сутрин, докато тримата почиствали 10-метрова шахта в помпено помещение на ВиК на границата на Долна Оряховица. 

Помпена станция в района на Каварна аварира

Помпена станция в района на Каварна аварира

Очаква се до 10 дни да се възстанови водоподаването

"Тя е една къщичка, която се заключва и те си я обслужват. Може би са дошли днес да почистят. Мисля, че работниците не са от Долна Оряховица, самоличността им още не ми е известна. Преди малко ми се обадиха и аз дойдох на място", обясни Байчев.

Той не е информиран за причината за трудовата злополука. На мястото има полицаи и линейки, извършва се оглед. Състоянието на оцелелия е много тежко, има реална опасност за живота му.

По-късно стана ясно, че пострадалият работник в помпената станция в Долна Оряховица е с черепно-мозъчна травма и е на белодробна аспирация.

Работникът, който е изваден жив от 10-метровата шахта, е настанен в Реанимацията на МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов". Има опасност за живата му, съобщиха от лечебното заведение.

По-рано днес двама мъже издъхнаха, натровени от газ, докато почиствали съоръжението без противогази.

Според Инспекцията по труда във Велико Търново ВиК "Йовковци" наело фирма да почисти помпената станция. Пристигнали трима работници, които влезли в шахтата, без да изпълнят условията за безопасност на труд в такава среда. На мястото имало голяма мръсотия и отпадни води и не е ясно от какъв газ точно са се задушили. Разследването продължава.