Петима са били задържани за нападението над лекари в Спешния център в Самоков. Двама от тях остават в ареста и ще им бъдат повдигнати обвинения, съобщи БНТ.

Според източници на националната телевизия те са синове на починалия мъж. Трима от първоначално задържаните за нападението са били освободени.

По данни на БНТ снощи петима мъже са нахлули в Спешното отделение и са нападнали дежурните лекари, след като е е починал 53-годишен мъж, който е бил докаран в тежко състояние.

Роднини и близки на починалия са нахлули в отделението, нанесли са удари на дежурния лекар и са посегнали на други хора от персонала. През цялата нощ районът около болницата в Самоков е бил охраняван от екипи на МВР.

БНР информира, че полицията продължава да издирва още участници в нападението. Обект на агресията освен дежурния лекар били също медицински сестри и фелдшер. За да се спасят от агресивните нападатели, те се барикадирали до идването на полицията. По случая се провежда разследване.

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

50 роми атакуваха Спешното в Самоков

Били агресивни след смъртта на мъж

По късно новината за задържането на двамата мъже беше потвърдена и от полицията. От МВР допълват, че полицейското присъствие в Самоков остава засилено, а обстановката в града е спокойна.

Съобщават и подробна информация за станалото. Около 19.20 часа снощи в полицията е получен сигнал от фелдшер във Филиала за спешна медицинска помощ в Самоков, че са били нападнати от група хора. На място били изпратени полицейски екипи. Било установено, че около 17.30 часа вчера мъж бил доведен от свои близки в тежко здравословно състояние и въпреки усилията на медиците той починал. Пред спешния кабинет се събрала тълпа, която разбила вратата. При опита за саморазправа докторът бил ударен неколкократно, а апаратурата била разхвърляна. Медицинските специалисти се затворили в стая за отдих, но последвали нови опити за разбиване на врати. За овладяване на ситуацията били мобилизирани всички сили на полицията в града, като на помощ били пратени допълнително екипи от жандармерията и от съседни полицейски управления.

Първоначално били задържани петима участници в инцидента, като впоследствие в ареста били оставени двама родственици на починалия мъж, на 30 и 32 години. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Събраните доказателства са докладвани своевременно в прокуратурата, като се очаква днес да бъдат повдигнати обвинения срещу двамата мъже.

Впоследствие Районната прокуратура в Самоков съобщи, че е уведомена за образувано досъдебнопроизводство за причиняване на телесна повреда на медицински специалист.

Установено е, че около 19,40 часа вчера двама души са нападнали лекар в зала на Филиала за спешна медицинска помощ вСамоков при изпълнение на службата му. Направен е оглед на местопроизшествието.

Проведени са разпити насвидетели - медицински екип, лица, присъстващи по време на инцидента,полицейски служители. Предстои извършване на разпознавания.

Очакват се медицински документи за пострадалото лице, изготвени отспециалисти във Военномедицинска академия. Дежурният прокурор в Районната прокуратура в Самоков анализираматериалите по делото, с оглед преценка за правната квалификация надеянието и привличането на извършителите му в качеството на обвиняеми.

Окръжната прокуратура в София изяснява причината за смъртта на пациента.