Европейската банка за възстановяване и развитие обмисля да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. Интерес представляват и железопътни инфраструктурни проекти у нас.

Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на ЕБВР за България Анка Йонеску.

Изграждането на нов мост над река Дунав е приоритет, тъй като трафикът по това направление се увеличава ежедневно, изтъкна транспортният министър. По думите му България и Румъния трябва да работят заедно и в партньорство с Европейската комисия за реализацията на този стратегически проект.

Според Гвоздейков важна е всяка подкрепа, която ще подпомогне реализирането на инвестициите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по другите европейски програми в транспортния сектор.

Разполагаме с необходимите финансови инструменти, но трябва значително да ускорим работата по изпълнението на целите, подчерта министърът.

От Европейската банка за възстановяване и развитие обясниха, че до момента са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България.

"Наш приоритет е втори мост над река Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво", заяви Анка Йонеску.

От банката са готови и за разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта "зелен транспорт" искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили, посочи Йонеску.

На свой ред Гвоздейков гарантира, че министерството има готовност на експертно ниво да разгледа всички предложения от страна на ЕБВР, съобразявайки ги с вече планираните проекти в рамките на европейските програми за подкрепа.

"Ще се запознаем детайлно с вашите предложения за сътрудничество по важни проекти за страната, като целта е да започнем работа в кратки срокове по проектите, за които все още няма осигурено цялостно финансиране", отбеляза той.

Искаме с евросредства да изградим трети мост на Дунав

Искаме с евросредства да изградим трети мост на Дунав

България трябва да побърза с подготовката на проекта