Европейската комисия одобри изменение на картата на България за предоставяне на регионална помощ за периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2027 г., съгласно правилата на ЕС за държавните помощи. Това решение позволява по-високи максимални размери на помощта за инвестиции в определени региони, предава БТА.

В Стара Загора и части от областите Сливен и Хасково, максималният размер на помощта се увеличава от 50% на 60%. В части от област Ямбол - от 60% на 70%. Целта на тази промяна е преодоляване на регионалните различия и подкрепа на най-необлагодетелстваните региони.

Изменението е част от усилията за справедлив преход, определени в териториалните планове, одобрени на 21 декември 2023 г. Одобрени са и увеличените максимални размери на помощта за инвестиционни проекти, обхванати от платформата за стратегически технологии за Европа.

На 15 декември 2021 г. Европейската комисия одобри първоначалната карта за регионалните помощи за България за периода 2022—2027 г. и нейното изменение на 29 септември 2023 г. Одобрението на териториалните планове за справедлив преход на 21 декември 2023 г. определя териториите, които отговарят на условията за получаване на помощ. Това изменение дава възможност за по-голяма подкрепа на инвестициите в тези региони, които са най-необлагодетелствани и изискват повишено внимание.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.114536 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията за конкуренцията, след като бъдат решени всички въпроси, свързани с поверителността.

ЕК съди България, че 10 г. не дава достъп до информация при наказателно производство

ЕК съди България, че 10 г. не дава достъп до информация при наказателно производство

И за достъпността на продукти и услуги за хора с увреждания