Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения при натрупаните на плажа в Сарафово тонове мъртви водорасли, съобщава bTV.

От РИОСВ-Бургас обясниха, че е установено, че водораслите се струпват на плажа за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно депо "Братово". Това не било нарушение на Закона за управление на отпадъците, тъй като те не са депонирани, а временно съхранявани до момента на депонирането им.

Предстои екоинспекторите да се срещнат с концесионера. Той твърди, че след изсъхването на водораслите те се изнасят към зеленчукова градина. Не става ясно обаче колко време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие опасност.

Проверяват защо багер изсипва тонове водорасли на бургаски плаж

Проверяват защо багер изсипва тонове водорасли на бургаски плаж

Жителите на кв. "Сарафово" се оплакват от силна миризма

Екологът Спас Узунов е на мнение, че важният въпрос е защо се появява това явление, което засяга не само конкретния плаж, но и цялото Черноморие.

"В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния слой и създават условия за масовото развитие на този вид водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването ѝ на брега", обясни той.

Според него сред основните причини за събирането на застояла вода и изхвърлянето на водораслите са неправилното разположение на буните и яхтените пристанища.