Екоинспекцията в Бургас проверява засегнати ли са дюните на плажа в Равда, съобщава БГНЕС.

Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов заяви, че са извършени замервания с GPS, за да се установи дали има засегнати местообитания, след като през почивните дни багер разкопа плажа в Равда. Той уточни, че ще бъдат сравнени данните с местообитанията, картографирани на плажа, за да стане ясно дали има нарушение на бреговата ивица заедно със защитената зона край морето.

По думите му като се установи какво нарушение е извършено, ще стане ясно дали МОСВ или МТ ще бъде компетентно да вземе отношение по въпроса.

Размерът на глобата на концесинерът на плажа в Равда предстои да се уточни.

Впоследствие стана ясно, че екоинспекцията е установила две нарушения.

След като от РИОСВ-Бургас преустановиха изкопните дейности по плажа, днес беше извършена и повторна проверка, съобщава БНТ.

Пясъчните диги са високи около два метра и ясно си личи, че пясъкът е взет от брега. Заснетите GPS координати на разкопаната част от ивицата са показали, че има частично засегнати зараждащи се дюни и е увреден брега.

Концесионерът на ивицата обясни, че дигата се изгражда, за да се защити брегът от бурното море.

"Това не е забранено от закон, това не е забранено от никоя наредба. Напротив - това ни е вменено като задължение и ангажимент по договор на всеки един стопанин на морски плаж. И ако ние не възстановим, не опазим и не подготвим плажа в летния сезон, по начин, по който да е безопасен и приятен за плажуване, съответно сме санкционирани от съответното министерство", обясни Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Директорът на РИСОВ-Бургас Павел Маринов утони, че защитни диги могат да бъдат изграждани, но не в плаж, който е предмет на защитена територия.

Багер разкопа плаж край Равда

Багер разкопа плаж край Равда

Предстои съставяне на акт