Регионалната инспекция по околната среда и водите (РОИСВ) в Плевен се захвана със замърсяването на река Осъм, информира БНР.

Екоинспекцията в областния град проверява фирма за това какво е качеството на отпадните води, изхвърляни от предприятието в реката при производствения процес.

Припомняме, вчера и прокуратурата образува досъдебно производство за замърсяването на Осъм.

Замърсяване на река Осъм вдигна на крак прокуратурата

Замърсяване на река Осъм вдигна на крак прокуратурата

Образувано е производство за престъпление против околната среда

В РИОСВ - Плевен са получени няколко сигнала за странно оцветяване на водите на реката. Проверката на екоинспекторите беше на 11 февруари, понеделник.

По думите на главния инспектор направление "Води" инж. Вътослава Найденова замърсяването не представлява сериозен проблем за реката.

"Има някакво замърсяване, органично, за което е необходим биологично потребният кислород за разграждане на органичната материя. То е незначително отклонение, така че няма нещо сериозно. При последната проверка е установено, че фирмата е възложила монтаж на съоръжения за допречистване на отпадъчни води. Тази фирма има наложена имуществена санкция за неизпълнено задължение относно монтиране и въвеждане в експлоатация точно на това съоръжение, което те към момента монтират и довършват. Има наказание, че не си изпълнил задълженията по комплексно разрешително - финансов размер - 15 хиляди лева", обяснява Найденова.

На 27 февруари е извършен нов оглед от специалисти в същия участък от реката, в хода на който са били иззети нови проби от водата. Резултатите се очакват.