Общински съветници и еколози в Царево алармираха за незаконно изсичане на гора заради строителството на комплекс от еднофамилни къщички, съобщи Нова телевизия. 

Строежът на 23 еднофамилни къщички, застроени на метри от морето, се оказал законен. 

За изсичането на боровите насаждения и заливането с бетон сигнализирали екозоли още през януари миналата година.

За срок от две години на мястото трябва да бъде изградено малко селище с 23 еднофамилни къщички. Оказва се обаче, че инвеститорът притежава разрешително както от Регионалната инспекция по околна среда, така и от Инспекцията по строителен контрол.

Според общински съветници обаче строителното разрешително било старо и не отговаряло на новите нормативни уредби.

"Трябва да има комуникации, които са с акт 16, и то - законни комуникации. Такива няма защото няма общ усторйствен план в района и няма как канализацията да има документи", заявява един от общинските съветници Емил Пейчев.

"По чисто административен път има "вратички". Има начини това да стане законно. По-важното и по-ценното за тази гора е, че се намира на първа линия покрай морето", смята лесовъдът инж. Владимир Димитров.

Според еколози, въпреки всички уредени разрешителни за изграждането на комплекса, той е в противорачие със закона за устройството на черноморското крайбрежие.

"Регионалната инспекция е преценила, че няма нужда от доклад по оценка на въздействието на околната среда, но това което на нас ни прави впечетлеие и всъщност основният проблем е, че няма екологична оценка", посочва екологът Радостина Ценова.

Според наредба в Община Царево, за всяко отсечено дърво нарушителят може да бъде глобен 500 лева.

Общинският съветник Емил Пейчев отбелязва, че по негова преценка са отсечени около 300 броя. Щял да подаде сигнал до главния прокурор. 

В документацията на инвеститора пък било упоменато, че той ще се погрижи да озелени и залеси част от изсечените дървета.