Преминат е прагът за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала. За това алармираха общинските съветници на Демократична България. Те се позовават на мнението на проф. Снежана Мончева от Института по океанология във Варна.

Аналитично изследване на Басейнова дирекция показва, че има отклонение от нормативно установените стойности по показател бпк 5, ph, общ азот, амониев азот, ортофосфати, общо фосфор.

И днес има сигнал за мъртва риба - хамсия, зарган и скариди по южния бряг на езерото край село Константиново. Там пясъкът е буквално покрит с мъртва риба. Информацията е потвърдена от Басейнова дирекция "Черноморски регион", а сигналът вече е подаден в РИОСВ-Варна. Дали мъртвата риба има общо със замърсяването с фекални води заради скъсания тръбопровод тепърва ще се установява.

Според проф. Мончева аварията в езерото води до замърсяване на фитопланктона. Тя препоръчва да не се консумират риба и миди, уловени във Варненското езеро.

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Възложена е проверка на РИОСВ

От фондация "Гея" са притеснени и че замърсяването може да доведе до два проблема - със затоплянето на водата фитопланктонът да задуши обитателите на езерото, а токсичните вещества от езерото да застрашат 60 вида защитени птици. Варненското езеро е единствената мокра точка между Шабленското и Дуранкулашкото езеро на север и Бургаското езеро на юг и всички те са част от защитеното пространство за птици по "Натура 2000".

Според ДБ-Варна има опасност България ида бъде санкционирана и от ЕК за това замърсяване.

Общинските съветници от Демократична България са възмутени от факта, че четири институции мълчат девет месеца. Общинските съветници са изпратили писма до институциите, както са внесли и предложения за извънредна сесия на Общински съвет - Варна. Според ДБ проблемът може да застраши и туристическия сезон във Варна.

Фекални води се изливат във Варненското езеро от месеци, докато РИОСВ и ВиК се съдят

Фекални води се изливат във Варненското езеро от месеци, докато РИОСВ и ВиК се съдят

За аварията е било сигнализирано още през септември

От ДБ задават въпрос и защо РИОСВ налага глоба на 06.03.2020 г, при положение, че общината е уведомена на 20.08.2019 г. РЗИ не е информирала и гражданите за проблема.

Тръбопроводът в езерото е на 80% открит, т.е. никога не е бил заровен на 3 метра под дъното, както трябва и за което са използвани 5 милиона евро, като 75% от тях са евросредства, твърдят общинските съветници и показват сонарна снимка. В новата поръчка са заложени 640 хиляди за изкопаване, но изкопаване на какво? Ако ще заравят само частта , която ще ремонтират, как ще върви останалата по дъното, е следващият въпрос на ДБ.