Хиляди кубически метри фекални води се изливат във Варненското езеро, съобщава bTV. Причина е авария на подводен тръбопровод, изграден преди 9 години за близо 5 млн. евро. Въпреки че той трябва да отвежда отпадните води от варненския квартал "Аспарухово" до пречиствателна станция в село Тополи, в момента те попадат директно в езерото.

Директорът на ВиК-Варна Валентин Вълканов обясни, че през тръбопровода преминават между 5 и 7 000 куб/м на денонощие. По негови думи проблемът с тръбопровода започнал през август миналата година от помпена станция, чиито помпи работели на по-високи обороти. Той обясни, че през декември е било установено, че тръба е била скъсана от кораб.

Авария е причината за отпадните води във Варненското езеро

Авария е причината за отпадните води във Варненското езеро

След подаден по-рано сигнал за води със странен цвят и лоша миризма

За изтичането на отпадните води институциите са сигнализирани още през септември. Главният експерт в РИОСВ-Варна Нина Петрова увери, че са предприети всички законови действия за отстраняването на проблема. Тя посочи, че е наложена санкция от 44 000 лв. на месец на ВиК-Варна. От своя страна Вълканов обясни, че дружеството обжалва решението, тъй като замърсяването не е свързано с ВиК.

Зам.-кметът на Варна Христо Иванов заяви, че в момента тече процедура по подписване на договор с изпълнител. След като това се случи, ще започват ремонтните дейности. Срокът за отстраняване на аварията е 3 месеца.

Проверяват замърсяване на Варненското езеро с фекални води

Проверяват замърсяване на Варненското езеро с фекални води

Засега не е установен източникът