Древните брегове на Черно море ще проучва експедиция на Института по океанология, която започва тази вечер.

Това съобщи проф. Петко Димитров, ръководител на секция „Морска геология и археология" в института, цитиран от Радио Варна.

Плаването с кораба „Академик" ще продължи 9 дни и по предварителен план ще приключи на 24 юни. Проучването е във връзка с теорията за потопа в Черно море, затова основните действия  ще бъдат срещу нос Емине и древното устие на р. Провадийска, каза Димитров.

Една от целите на експедицията е и сканирането на морското дъно за потънали антични кораби, уточни и старши научен сътрудник Илия Щирков. Проектът цели развиване на дълбоководната археология и създаването на карта на потъналите кораби и археологически обекти в континенталния шелф.

Той е финансиран по линия на фонд Научни изследвания към Министерство на образованието. Заради меката дънна тиня, липсата на кислород и наличието на сероводород Черно море има уникални възможности за съхранение на различни исторически паметници.

В древността корабоплаването в Черно море е било изключително интензивно заради постоянните търговски връзки между селища, разположени на мястото на днешните България, Турция, Грузия, Украйна и Румъния.