Взрив на бойлер наложи евакуацията на жилищен блок в Стара Загора, съобщиха от общината. 

15 семейства напускат жилищата си, тъй като блокът е сериозно увреден.

След взрива е увредена носеща стена, което прави мястото опасно за хората.

Всички семейства от входа ще бъдат евакуирани. Осем от тях вече са се изнесли при близки, на останалите седем общината ще осигури подслон. Две семействата ще бъдат настанени в общински жилища, а на останалите пет общината ще плаща наем.

Предстоят огледи, които ще покажат дали цялата сграда е застрашена. Блокът е панелен и е строен през 70-те на миналия век.

"Има усукване на носещата конструкция", обяснява заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов и допълва, че каква е степента на увреждане, ще каже конструкторът, който ще обследва сградата със сканиращи устройства.

По предварителни разчети ремонтът на опасния вход ще продължи поне 4 месеца.

Евакуацията на седемте семейства, останали в опасния вход е планирана през уикенда. Достъпът до сградата ще бъде ограничен, като за тази цел ще има денонощна охрана, подчертаха от администрацията.

От думите на зам.-кмета Красимира Чахова става ясно, че общината има готовност да предостави свободни общински жилища на наемателите, които нямат при кого да отседнат докато траят ремонтите, както и да предложи алтернатива за собствениците на апартаменти във входа.