Преля язовирът край провадийското село Тутраканци. Водата вече прехвърля стената, пише "24 часа". Мобилизирани са групи, които пътуват към мястото.

Според областния управител на Варна Стоян Пасев засега няма опасност за хората и не се налага близките села да бъдат евакуирани.

Няма сериозни проблеми с нивата на реките и няма преливащи язовири
Обновена

Няма сериозни проблеми с нивата на реките и няма преливащи язовири

Има системи за ранно предупреждение за нивата и те пускат модели и прогнозират

"Ако ситуацията излезе извън контрол, имаме готовност за евакуиране на хората", каза той.

Уведомена е гражданска защита. По думите на Пасев водата (засега) не е стигнала до къщите на хората в най-близкото село.

В Горна Оряховица отменят частичното бедствено положение

В Горна Оряховица отменят частичното бедствено положение

Общината е платила 10 000 лв. за почистване на Александровския мост

Малко по-късно bTV, позовавайки се на кмета Росен Горанов съобщи, че е започнала евакуацията на обитателите на 20 къщи. Изведени са хората в домовете, разположени най-близко до стената.

Има опасения, че тя може да поддаде. Язовирът е с площ от около 30 дка. Той е общински, даден е на концесия.

Пороен дъжд с градушка наводни централните улици във Велико Търново

Пороен дъжд с градушка наводни централните улици във Велико Търново

На места има отнесена и пътна настилка

От пожарната съобщиха, е обявено частично бедствено положение след сигнал за преливане на язовир "Тутраканци" на територията на община Провадия. Два екипа на пожарната и хидромодул с изпратени на място. Над язовирната стена се поставени чували с пясък. С багер разширяват преливника на язовира. Към 18:30 часа се отчита спад в нивото на язовира, няма и преливане през стената.

Предупреден е и кметът на съседно село Бозвелийско, както и областният управител за готовност за евакуация, ако се наложи.

От 12:00 часа до 15:00 часа екипите на пожарната във Варна са реагирали на 12 сигнала, свързани с наводнени мазета, приземни етажи и мазета.

Пожарникарите и спасителите в Бургас са реагирали на 10 сигнала, отново свързани с наводнени мазета, приземни етажи и мазета.

В област Пловдив пожарните екипи са реагирали на 36 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи и мазета и дворове, вследствие на падналите проливни дъждове. Продължават работата на още 4 екипа в Пловдив.

От националната пожарна до 18 часа са реагирали на 72 сигнала за произшествия. От тях 18 пожара и 54 аварийно-спасителни дейности. Към момента спасителите се справят с отстраняване на последиците от 17 произшествия.