Еврокомисарят Кристална Георгиева облече жилетка на "Гражданска защита", сложи каска и се включи в симулацията на една от спасителните операции, които представиха от Гражданска защита.

Тя оказа първа помощ на пострадал човек при катастрофа, превърза ръката му, а преди това помогна за срязването на автомобила.

Предвидливо еврокомисар Георгиева е подбрала подходящ тоалет за събитието, костюм - сако и панталон и ниски обувки.

Еврокомисар Георгиева:
Не са ясни антикризисните цели на кабинета.
                                   Още...

Еврокомисарят е на посещение в Монтана, където се запозна с Националния учебен център на "Гражданска защита".

Предстоят още няколко симулации, като една от тях ще бъде реакция на "Гражданска защита" и действие при химическо замърсяване.

Кристалина Георгиева посочи, че националният център е много добър и подготовката на българските спасители е на много високо ниво. Тя добави, че има намерение да дойде заедно с екипа си тук и да преминат през един по-облекчен курс на обучение.

Малко преди това Кристалина Георгиева разгледа екипировката на спасителите от "Гражданска защита" - водолазни костюми, лодки, специални облекла и специализирана техника, която се използва в различни опасни ситуации.

Кристалина Георгиева си пожела да не се случват бедствия. „Ако все пак ми се случи да съм в авария, дано да е в района на Монтана", посочи още тя. Еврокомисарят остана очарована от добрата организация на работата в Националния център и подчерта, че най-важни са превенцията и предварителната подготовка.

Подготовката е тази, която спасява човешки животи по време на криза", заяви Георгиева. Тя посочи, че ще си тръгне от Центъра в Монтана с чувство на гордост, защото нивото на подготовка на българските спасителни екипи е изключително високо.

По думите на еврокомисар Георгиева в нашия регион този Център е доказал, че е силно конкуретноспособен.

По-рано днес:
Без евронаказание за свръхдефицита ни от 2009-а.
                           Още...

Георгиева припомни, че през 2006-а г. същият този център печели сред 14 кандидати, сред които е и Франция, която е страна с утвърдени традиции в сферата на гражданската защита.

„Това означава, че хората тук са се отнесли сериозно към подготовката и привличат много кадри", подчерта българският еврокомисар. Тя посочи още, че в Националния център всяка година се удвоява броят на участниците в курсове. Тази година техният брой ще мине хиляда.

По думите й в Европа много силно се работи за по-добрата координация. Тя посочи, че работата не е в насока създаване на нови дубликиращи се структури, а в насока използване на вече съществуващия капацитет.

Тя посочи, че за нея е огромно удоволствие да чува от професионалисти в Европа похвали за работата на българската „Гражданска защита". Георгиева припомни, че страната ни е помогнала след земетресенията в Хаити, а малко по-късно е предложила помощ и за Чили.

Българският еврокомисар изтъкна, че бедствията засягат много по-често градската среда, което води до повече щети, разрушения и пострадали и загинали хора.

Кристалина Георгиева обеща, че ще рекламира Националния ни център в Европа, но препоръча за него да се знае повече и в страната ни. Тя ще изкаже и

Кристалина Георгиева си пожела да не се случват бедствия.
„Ако все пак ми се случи да съм в авария, дано да е в района на Монтана", посочи още тя.

добрите си отзиви за посещението в Монтана на премиера Бойко Борисов, с когото ще се срещне по-късно днес и особено на вътрешния министър Цветан Цветанов, който предварително е заявил своя интерес за работата на националния център в Монтана.

От центъра пък посочиха, че ще подготвят специален сертификат за положен успешно изпит, който ще бъде изпратен на Кристалина Герогриева.

От Центъра обявиха още, че тя е най-високопоставеният служител на ЕС и ЕК, който ще получи такъв сертификат. Георгиева от своя страна заяви желанието си да участва в повишаването на квалификацията си и е категорична, че ще се бори и за по-висока диплома.

Националният център за подготовка на спасители от „Гражданска защита" в Монтана действа в случаи на земетресения, наводнения, бури и смерчове, снежни виелици, заледявания, лавини, масови пожари и катастрофи.

В Центъра се подготвят и спасители, които да могат да реагират при радиационни, химически и биологически аварии, тероризъм и други по-сериозни бедствия.

Екипи, подготвени в Монтана, са участвали във ваденето на автобуса от река Лим през април 2004-а година, както и в издирването на телата на две от децата, загинали там.

Те са участвали и като основен екип през август-ноември 99-а година след земетресенията в Турция, в хуманитарна операция през 2001-а година в Македония, участвали са в международни учения в Хърватия, Австрия и Кърджали. Помагали са и за отстраняване на нефтени разливи по река Дунав и Черно Море.

От Националния център посочиха, че в програмата са включени и часове за обучение по английски език като изключително необходимо за съвместната работа с други международни спасителни екипи, а освен това е много важно и да бъде осъществен максимално добър контакт с пострадалия, в критична ситуация в случай, че е чужденец.

Националният център в Монтана работи по обучение в международни програми към ЕС, НАТО и МААЕ.