Изборите, които идват след шест седмици, са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека не ги превръщаме в бедствие за хората. За това призова кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет, съобщава БНТ.

Днес предстои да бъде гласуван бюджетът на столицата в размер на 2,5 млрд. лева.

"Хората ще изберат кого от вас да подкрепят според решенията, които им предлагате, а не заради кризите, които сте създали, за да привлечете внимание. Това София да остане без бюджет само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове", обърна се настоящият градоначалник към колегите си на "Московска" 33.

Тя определи като безпрецедентна ситуацията, при която на 14 септември се разглежда годишният бюджет на Столичната община.

ПП-ДБ и "Спаси София" искат цялостен ремонт на бюджета на София

ПП-ДБ и "Спаси София" искат цялостен ремонт на бюджета на София

Общинските съветници от формациите няма да подкрепят сегашното предложение

Фандъкова припомни, че с подкрепата на всички общински съветници през май е била гласувана инвестиционната програма на столицата за 2023 г., която е позволила на нея и на всички 24 кметове на райони да работят по започнали и подготвени нови обекти.

По нейни думи това е било безпрецедентно обединение на всички политически сили в Столичния общински съвет.

"През тези четири години ни се случиха много неща - световна COVID пандемия, огромен ръст на инфлацията, на цените на горивата, войната в Украйна, бежански войни и др. Ние знаем колко разправии ни е струвало, но в нито един момент не позволихме да оставим 1,3 млн. граждани на София без транспорт, без осветление, без строителство на пътища и детски градини без поддръжката на града", изтъкна кметът.

Проектобюджетът на София - политически цирк и капан, заложен от ГЕРБ

Проектобюджетът на София - политически цирк и капан, заложен от ГЕРБ

Общинските съветници на ДБ и "Спаси София" в Столичния общински съвет няма да подкрепят бюджета

Общият размер на предложения бюджет е 2,555 млрд. лева. - двойно повече от първия бюджет на Фандъкова като кмет от 2010 г.

"Дали това е амбициозен бюджет - да. Това е реален бюджет без дефицит и с реални проекти за нови улици и булеварди, за строителство на детски градини и училища, за разширение на метрото и други", подчерта Фандъкова.

Тя поясни, че през 2010 г. приходите на общината са били 460 млн. лв., а днес те са 930 млн. лв. По нейни думи това е знак за по-голяма събираемост, като това е реализирано без вдигане на данъци и такси.

Кметът посочи, че капиталовата програма е в размер на 670 млн. лв., като най-много средства са заложени за основен ремонт и изграждане на пътни обекти.

Фандъкова изрази надежда бюджетът да бъде приет, като напомни, че той не е неин, а на софиянци.

Актьори плашат да затворят театрите, ако не се приеме бюджетът на София

Актьори плашат да затворят театрите, ако не се приеме бюджетът на София

Те излязоха на протест пред Столичната община