С общо 15 електрически велосипеди столичани ще могат да се придвижват до "Тихия кът" и "Златните мостове" в природен парк "Витоша". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето им пред паркинга на Националния исторически музей (НИМ) в столичния квартал "Бояна". 

Електрическите велосипеди ще могат да се взимат под наем именно от НИМ и от велосипедна станция в столичния квартал "Дианабад". По думите на Фандъкова това е още една стъпка към по-чист въздух в столицата. Това е поредният иновативен проект на Столична община, който не е само за младите хора, а и от хора на всякаква възраст - от деца до 80-годишни, посочи Фандъкова.

Фандъкова припомни, че миналата година са били пуснати 10 електрически велосипеда, а през настоящата година се добавят още пет. Тя поздрави всички иновативни компании, които работят и произвеждат за града си с цел той да бъде направен по-чист, зелен и иновативен. Смисълът на проекта е в обединените усилия на всички - на общината, на държавните структури, бизнеса и гражданските организации, похвали столичният кмет работата на всички структури.

Много трудно се налагат проектни решения за изграждане на велоалеи в централната градска част, където улиците са даденост, не са достатъчно широки и трябва да се проявява толерантност, призна градоначалникът. Тя изтъкна, че в момента се разработва план за велоалея по бул. "Александър С. Пушкин", която да помогне за свързването на валеоалеята по бул. "Цар Борис III". Фандъкова се надява, че лятото ще може да бъде маркирана. 

ЕС облага с мита електрическите велосипеди от Китай

ЕС облага с мита електрическите велосипеди от Китай

Митата ще варират от 18,8% до 79,3 на сто

Проектът за електрически велосипеди е финансиран от Европейския институт по иновации и технологии чрез най-големите партньори на общината. Те подпомагат проекта с 50 000 евро. Десетки хора се включиха във втората кампания на Столична община за предоставяне на електрически велосипеди и лично ги изпробваха пред погледа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Oт своя страна Петко Анчев от проект "Зелена София" на Столична община коментира за News.bg, че това е втората година на проекта за споделено ползване на велосипеди. Той припомни, че инициативата е стартирала през 2017 г., когато е била организирана първата международна конференция "София еър", която се занимавала с въпроса за въздуха в градовете.

Колелата са два типа - градски и планински велосипеди, но и двата могат да бъдат използвани за изкачването до природен парк "Витоша". Цените започват от 15 лева за 3 часа през седмицата, а през уикенда достигат до 20 лева отново за 3 часа. Анков отбеляза, че електрически велосипеди са един начин, по който може да се намали замърсяването на въздуха, а другият - автобусните връзки, които също са екологични.

Той увери, че досега не са имали проблеми с батериите на електрически велосипеди и зарядът на батериите е достатъчен хората да отидат и да се върнат.

Желаещите да използват велосипедите могат да направят резервация на тел: 0885151928 или да посетят уеб страницата www.rentebike.bg. Работното време е понеделник - петък: 10 - 19 ч. и събота - неделя: 9 - 19 ч. Цената за отдаване под наем за 3 часа ще бъде 15 лв. през работните дни и 20 лв. през уикенда. Планирано е услугата да бъде достъпна до края на м. октомври или до задържането на подходящи метеорологични условия.