През 2022 година София бе обявена от Европейската комисия за един от стоте климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето, които ще участват в мисията на Европейския съюз. Целта трябва да бъде постигната до 2030 година. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Тя присъства на откриването на бизнес форум на тема "Заедно за по-малко CO2 емисии", организиран от Германо-българската индустриално-търговска камара.

По думите й поставянето на София до градове като Копенхаген, Гьотеборг, Париж и Милано е оценка за нашата програма и за доверието, както и задача, с която може да се справим, само ако работим заедно.

Столичният кмет посочи, че зелените политики включват целия спектър на човешката дейност и това означава осъзнаване, оценка и промяна в живота на всички - от използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на потреблението на енергия, през чиста мобилност и озеленяване, до нулеви отпадъци.

Социалната отговорност се измерва и с реално участие в промяната на средата и то сега, защото от това зависи какви градове ще оставим на нашите деца и внуци, поясни Фандъкова. Тя припомни първия пилотен проект по програмата "Гора в квартала", започнат през тази година на определени подходящи локации в район "Подуяне".