Фекални води потекоха и от чешмите в развлекателен парк "Леденика" във Врачанския балкан. Десетки туристи са станали свидетели на неприятната гледка. Те са позвънили на екотелефон, съобщи bTV.

Пещерата "Леденика" е най-посещаваната у нас. От управата отчитат сериозно увеличение на броя на туристите пет години след откриването на атракционите около и в пещерата. Това води и до нови проблеми, признават от там. Част от скъпото вътрешно осветление вече не работи.

Счупени са и част от приказните фигури в парка. Там пасат необезпокоявани и коне. Най-сериозният проблем през последните дни се оказа водата в чешмите на посетителския център. "Водата беше толкова мръсна, че не ставаше дори за миене на помещенията", заяви Елена Коцева - касиер и хигиенист.

По думите на екскурзовода Момчил Пламенов водата е била със силно изразен кафяв цвят и с остър мирис на фекалии.

Пробите, взети от Регионалната здравна инспекция, още не са готови. От управата на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца признават, че за седмица е имало проблем седна от помпите в пречиствателната станция.

"Ние сме пещерата, която предлагаме най-добрите условия", каза Кирил Кирков, управител на ОП "Спорт и туризъм" - Враца.

Според служителите в парка проблемите с водата са чести през лятото и при повече посетители. Очаква се да бъдат взети нови проби, въпреки че не са готови резултатите от предишните.