Най-късно до средата на лятото ще заработи фериботна връзка между Русе и румънския град Гюргево. Това стана ясно от провелата се в северната ни съседка среща между областния управител Анатоли Станев и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну.

По време на срещата бяха обсъдени предстоящите действия от страна на България и Румъния. До броени дни северните ни съседи ще започнат драгирането на Дунав в участъка до бъдещето пристанище на ферибота. Също така ще трябва да се направят и ремонти на пунктовете за граничен контрол на тамошния терминал. Той вече е и водоснабден. Предстои и изграждането на трафопост, който да осигури електричество за нуждите на новия гранично контролно-пропускателен пункт.

Дейностите от българска страна също продължават. Предстои ремонт на кабинките, където ще се помещават различните звена на институциите. Предстои тяхното обзавеждане с необходимата техника за дейността им. Ще бъдат монтирани и няколко бариери от най-висок клас, така че да се осигури ефективен контрол над преминаването на тежкотоварния трафик и да се избегнат евентуални задръствания на новото трасе.

Нов кораб, получен по европроект, следи българския бряг на Дунав

Нов кораб, получен по европроект, следи българския бряг на Дунав

Беше закупено модерно оборудване за хидроложки услуги