FAIRway Danube е първият инвестиционен проект, обхващащ целия Дунав. Финансиран е от Механизма за свързване на Европа и беше успешно приключен през декември 2021 г.

Изпълнението му допринесе за подобряване на корабоплаването по реката. Беше закупено модерно оборудване за хидроложки услуги. С общи усилия партньорите по проекта гарантират и свободния достъп до събраната информация за потребителите.

В рамките на проекта Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" достави катер за хидрографски проучвания на реката, кораба "Осъм". Плавателният съд се грижи за обозначаването на фарватера в общия българо-румънски участък и осигурява безпроблемно корабоплаване. Освен това бяха инсталирани 10 броя автоматични станции за измерване на водното ниво. Събраната информация се използва за изготвяне на прогноза за водните нива при станции Оряхово, Никопол, Свищов, Русе и Силистра за следващите седем дни.

Благодарение на реализацията на проекта FAIRway Danube беше повишена безопасността и ефективността на вътрешното корабоплаване.

Румънска корабостроителница гради драгиращ кораб за 5 млн.

Румънска корабостроителница гради драгиращ кораб за 5 млн.

Маневреният кораб ще помага на драгата "Янтра"