В Корабостроителница "АТГ Гюргево" ООД в Румъния започна строежът на новия маневрен кораб по поръчка на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав". Началото бе дадено с церемония по рязане на първия стоманен лист, съобщиха от Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Плавателният съд е част от проект за доставка на специализирано оборудване за драгиране на река Дунав, който включва още драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан и понтон. Парите за всички доставки са 20 632 677, 38 лева. Цената на кораба е 5 404 000 лева без ДДС. Очаква се корабът да бъде завършен до края на годината.

Започва драгиране в критичните участъци на р. Дунав

Започва драгиране в критичните участъци на р. Дунав

Част от техниката вече е доставена

Маневреният кораб ще помага на драгата "Янтра" да достигне до критичните места по река Дунав, които трябва да бъдат коригирани, за да се осигури корабоплавателния път в българския участък на реката.

Тази доставка е част от проект "Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване", който се съ-финансира от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. и със средства от националния бюджет.

Приключи драгирането в района на остров Вардим

Приключи драгирането в района на остров Вардим

Очаква се подписването на договори за доставка на мултифункционална драгажна техника