Столичната община подготвя ограничаване на използването на пиротехнически средства в София. Това обяви на брифинг председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, съобщава btv.

Идеята е на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, като са я подкрепили общинските съветници от всички политически сили - БСП, "Демократична България" и "Патриоти за София".

Георгиев обясни, че причината са многобройни сигнали и оплаквания от жители в различните квартали на столицата за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието, което създава огромен стрес.

Промените предвиждат да не се забраняват продукти от най-безопасната категория 1, като бенгалски огън. Използването на пиротехнически средства от категория 2 и 3, като "римски свещи" и пиратки, обаче ще става само с разрешение на районния кмет.

Гърменето с пиратки на обществени места е нарушение

Гърменето с пиратки на обществени места е нарушение

Полицията с мащабна акция за продажба на пиратки

Желаещите да използват пиротехнически средства на свое фамилно или фирмено парти трябва да подадат заявка за това 10 дни преди събитието.

Забранява се използването на пиротехнически средства до училища, детски градини, религиозни храмове, лечебни заведения, социални домове и междублокови пространства.

За изпълнението на бъдещата наредба ще следят Столичният инспекторат и МВР.

Глобите за нарушители ще бъдат от 500 до 2000 лева за физически лица, а за фирми - между 3000 и 10 000 лева.

Предстои обществено обсъждане на проектонаредбата в началото на януари 2022 г. и гласуването й от СОС във втората половина на месеца, когато и тя ще влезе в сила.

8 съвета как да хвърляме пиратки, за да няма "играчка-плачка"

8 съвета как да хвърляме пиратки, за да няма "играчка-плачка"

От полицията предупреждават, че пиротехниката не е безопасно развлечение