При три от проверените язовири в Разградска област са открити фрапиращи нарушения.

Ще бъдат изпратени писма с предупреждения до тези, които ги стопанисват, за да предприемат спешни мерки за отстраняване на нередностите.

Язовир „Пчелин 1" e трябвало да бъде наполовина източен, а той е на 100% пълен.
Освен това е зле стопанисван - стената е обрасла, не се вижда.

Първият язовир в Цар Калоян е трябвало да бъде изцяло отводнен, а той се оказа пълен, с пробита стената. И там не са изпълнени дадените предписания.

В близост до него от различни водосборища се е образувал втори водоем, който не фигурира в регистрите. Той в момента е празен, защото направената от почва стена се е скъсала още през 2007 г., съобщава БНР.

Припомняме, преди три години големите дъждове и неправилното и небрежно стопанисване на водни обекти именно в тази област доведе до трагичното наводнение в Цар Калоян, което взе и човешки жертви.

Други нарушения са открити в село Балкански, където преливникът не е почистен и няма рейка. Водоемът в село Желязковец и яз.Бели Лом са в най-добро състояние, показват резултатите от проверката на областната управа.

Освен това кметът на Шумен Красимир Костов подписа заповед, с който забрани къпането, гребането и плуването в необезопасените водни обекти - общинска собственост.

Всички кметове и кметски наместници на населени места и главните специалистите от кварталите трябва да възстановят липсващите табели „Къпането забранено", както и да проведат разяснителна работа по места.

Община Шумен има 13 язовира, които са отдадени под наем. Навсякъде има поставени табели, които забраняват къпането. Всички водоеми имат и охрана. Към този момент няма допуснати инциденти.