Седми ден продължава потушаването на големия пожар, който бушува на територията на Националния парк "Рила", съобщи БНР.

Директорът на „Гражданската защита" в Благоевград Петър Самърджиев заяви, че пожарът вече е под контрол.

Над 230 души продължават да гасят запалилия се десен бряг на река Бистрица от Кварталска поляна до хижа „Здравец".

Двата френски противопожарни самолета, които сутринта се отказаха да пускат вода над огъня поради гъстия дим, отново са възобновили дейността си.

Участъците, които не представляват непосредствена заплаха за околните биосфери, са оставени на самодогаряне. В тях обаче има дежурни групи, които наблюдават огъня.

Вятърът под връх Аризманица, не е северозападен, което според пожарникарите щеше да усложни гасенето.

Председателят на кризисния щаб Валентин Василев съобщи, че Община Благоевград организира транспорт за около 40 души доброволци, които утре сутринта ще се включат в гасенето на пожара. Кметството е в състояние да осигури транспорт и за повече хора, ако това се наложи.

По рано днес стана ясно, че се обмисля вариантът два от вътрешните участъка на пожара да бъдат изоставени, а усилията да се съсредоточат в периферните зони, за да се спре разпространението на огъня в посока вилната зона „Бодрост" и биосферния резерват „Парангалица".

В борбата с огъня се включиха и два френски самолета.

Директорът на Националната пожарна Николай Николов заяви, че очаква днешният ден да е решаващ за гасенето на пожара в Рила. Той съобщи, че освен двата френски самолета на помощ се очаква да пристигне и испанска летателна техника.

Сутринта двата френски самолета, които помагат за гасенето на пожара от вчера, бяха вдигнати, за да направят оглед, съобщи Николов. „Те ще направят подробно разузнаване на пожара с идеята да се помогне при гасенето на северозападния фронт," обясни още Николов.

„Непосредствена опасност в момента няма," категоричен е Николов. „Днес ще се включат двата френски самолета, както и испански." Колко ще са испанските самолети, е "въпрос на стиковка между службите", допълни Николов.

Десният бряг на река Бистрица от Кварталска поляна до хижа „Здравец" е в пламъци и там са пренасочени почти всички участници в гасенето. Останалите участъци, които не представляват непосредствена опасност за околните биосферни резервати от вилната зона, са оставени на самодогаряне.

Все още няма засегнати вили и постройки, но ако се появи вятър от северозападна посока положението ще се усложни неимоверно, признаха от оперативния щаб.