Рекордно ниско равнище на безработица е отчетено в Габровската община през юни.

Според Бюрото по труда без работа са били 3,9 на сто от икономически активните жители на общината.

За едно работно място през юни са се конкурирали 15 души.

Добър показател за габровската икономика е фактът, че втори месец няма закрити работни места, а явлението масови уволнения вече е забравено.

По програмите за временна заетост са ангажирани 1024 души, които работят като лични и социални асистенти, поддържат паркове и градини, почистват нерегламентирани сметища.

Други 207 души са наети по Закона за насърчаване на заетостта.

Отскоро в Габрово работи Специализиран център за комплексни услуги, който предлага адаптационен курс за преодоляване на стреса при безработните.

Експерти ориентират хората без работа как да започнат собствен бизнес, а идеята е чрез този център да се създадат традиции за управление на човешките ресурси.   

120 безработни ще започнат работа по 5 проекта, одобрени от Областната комисия по заетост.

Най-големият проект за наемане на безработни е в община Попово, където ще се трудят 100 души. В продължение на 5 месеца те ще работят в селското стопанство, благоустрояването и хигиенизирането на населените места и ще получават минимална работна заплата.

Одобрените 5 проекта от Областната комисия са в рамките на националните програми за преодоляване на бедността, ограмотяване на безработни роми и от социални помощи.