Общински съветници от ГЕРБ обявиха, че разполагат с информация, според която правителството подготвя нов договор за почистването на столицата, който да влезе в сила, след като проектозаконът за почистването на отпадъците бъде приет.

Съветниците твърдят цитирани от БНР, че договорът е на стойност един милиард лева, а при предсрочно прекратяване, неустойката, която ще бъде платена на фирмата ще е в размер на 40 %.

В момента в „Новера" има синдик, тъй като се допуска, че фирмата е изпразнена от съдържание и материалните активи на бившия концесионер ще преминат към друга фирма, обясни общинският съветник от ГЕРБ Константин Тилев. По думите му, именно с тази нова фирма се очаква да бъде сключен договорът.

Съветниците от ГЕРБ не разполагат ас информация за колко време ще бъде сключен договорът, но предполагат, че ще е за минимум пет години.

Във връзка с вчерашното решение на ВАС за отмяна на кризисното положение, обявено от министерски съвет, от ГЕРБ коментираха, че изразходваните от кризисния щаб средства са незаконни. За това ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата.