Отварят на ГКПП "Капитан Петко Войвода - Орменион" за пътнически превоз. От днес, 14 май 2021 г. граничният пункт ще работи 24 часа в денонощието. Също денонощно вече ще работи и ГКПП "Кулата - Промахон", който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч. Решението е взето от гръцките власти, посочват от МВнР.

При влизане в Гърция от днес ГКПП "Маказа - Нимфея" е отворен само за лекотоварни автомобили до 3,5 т.

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната. Тя е в интервала от 00:30 ч. до 5:00 ч.

От днес в Гърция отпаднаха редица мерки - например задължението за изпращане на SMS или декларация при придвижване. Разрешава се отново и движението от област в област. Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове, както и откритите масти на заведенията (ресторанти, закусвални, кафенета). В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Гърция отваря врати за туристи от 14 май

Гърция отваря врати за туристи от 14 май

Tърговията се връща към нормален режим на работа

Също така от утре българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция. Условието е да са минали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него. Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.

В сила остават и възможностите за влизане в страната при представяне на негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, също на 6 езика - английски, френски, немски, италиански, испански или руски език. Сертификатът трябва да доказва, че са минали поне 14 дни от завършване на ваксинацията и да включва имената на ваксинирания, видът и броят на дозите на ваксината.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства.

От МВнР припомнят също, че при пътуване към Гърция всички граждани, включително и шофьорите на камиони, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF): https://travel.gov.gr/#/

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.