Столичната община ще разработи нова програма за следващите 5 години за качеството на въздуха. Общата стойност на проекта за периода 2021-2026 година е над 412 000 лв.

Предстои да бъде изготвен проект, който ще влезе в сила след като бъде гласуван от столичния общински съвет.

"Проблеми с качеството на атмосферния въздух имаме предимно в отплителния сезон, когато инверсия, мъгла, безветрие спомагат да се задържи мръсното влияние, което ние сами даваме към природата в град София", коментира общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ за изминалата 2019 година по предварителни данни на всички станции на ИАОС, които са шест в СО, са постигнати средно годишни норми под 40 микрограма на кубичен метър, което е много добър факт, а за предишната 2018 г. само 2 станции са отчели минимални отклонения.

"Когато имаме такива данни в продължение на поредни години към подобряване на качеството на въздуха и намаляване на дните със замърсяване, това говори за една ясна и устойчива политика на Столичната община", заяви Стойкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че сега се довършват мерките за 2021 г. и се разработва програмата за 2021-2026 г.

Една от мерките, за които се говори, е т.нар. бял билет, който означава безплатно пътуване с градски транспорт.

"Безплатният билет за градския транспорт присъстваше в първия механизъм от мерки, който приехме в СОС, за реакция на база прогноза за замърсяване с фини прахови частици. Този механизъм беше актуализиран на 2 пъти, за да бъде по-гъвкав", обясни общинският съветник.

По думите ѝ в момента има само зелен билет, а работна група коментира белия билет и след като приключи работата им, ще стана ясно какво точно се предлага.

Тя бе категорична, че зеленият билет вече дава резултати и спомага за намаляването на замърсяване.

Столична община започна и първия етап от кампания за безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови на газ и пелети по Програма LIFE на Европейския съюз.

"По програма LIFE са обхванати селищата, които са по натоварените пътни артерии - Северна скоростна тангента и Околовръстен път. При тях се предполага, че има най-много замърсяване от транспорта и битово отопление през зимните месеци", каза още Стойкова.