Месеци след като в Хасково има нов градоначалник върху общината се стоварват последиците от решенията на предишното ръководство. Нова финансова корекция от 378 246 лв. е наложена на общината от одитори по проекта "Северозападен обходен път, гр. Хасково НКV1258 Хасково-Ханче Клокотница", съобщи Дарик.

От общината припомнят, че проектът е изпълнен по време на управлението на общината от Георги Иванов, който напълни града с езически статуи.

Санкцията е заради незаконосъобразно намален срок за получаване на оферти. Според одиторите е незаконосъобразно намаляването на срока за получаване на оферти на основание предоставен електронен достъп до документацията за участие.

Закупуването на документацията за участие в процедурата, съответно предоставяне на документ за това, е въведено като задължително условие за подаване на оферта. В тази връзка е определена финансова корекция в размер на 5 % от стойността на договора.

Нарушението е при възлагане на обществена поръчка и на договори и проекти съфинансирани от структурните фондове, Кохезионния фонд на ЕС, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, обясняват от общината.

Другите 5 % финансово наказание са наложени заради недостатъчен срок за закупуване на документацията за участие. Според одиторите предоставеният електронен достъп до документацията не представлява основание за намаляване на срока за подаване на оферти с още 5 календарни дни, тъй като в случая не е осигурен свободен безусловен достъп до документацията за участие.

Установена е незаконосъобразна методика за оценка. Тя съдържа понятия, които не са дефинирани и пояснени от възложителя, поради което потенциалните участници не могат да получат ясна представа за начина на оценяване. Тази методика позволява оценка на предложения, които не съответстват на изискванията в процедурата. За това нарушение санкцията е 10 % от стойността на договора.

Нарушение според одиторите е допуснато и при доставката на оборудване във връзка с изпълнението на проекта. Също има незаконосъобразно намален срок за получаване на

Общата санкция е 193 397,42 евро с ДДС. В лева това е 378 246,67. От тях новото управление на община Хасково вече е погасило 64 492 лева.

Заради подобни нарушения бе наложена и финансовата корекция за изграждането на депото в Гарваново, припомнят от кметството.