Поне 7-8 строежа в междублокови пространства са спрени през последните няколко години. Това заяви в интервю за предаването „Здравей, България” по Нова телевизия председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков във връзка с протестите в „Младост”.

Той подчерта, че всеки конкретен случай ще бъде разгледан индивидуално, включително и в „Младост”.

Припомняме, че жителите на „Младост 1” протестират заради застрояването на зелените площи и междублоковите пространства. Заради недоволството им ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета на района Цвета Авджиева и поиска оставката й. След настояването на партийното ръководство кметицата освободи поста. Въпреки това гражданите не се отказват от протестите си. Те смятат, че оставките не решават проблема и настояват да си запазят зелените площи.

ГЕРБ поиска оставката на кмета си в столичния „Младост"
Обновена

ГЕРБ поиска оставката на кмета си в столичния „Младост"

Заради разрешението на строеж в междублоково пространство

До протестите се стигна заради конкретен случай в „Младост 1”, където единствената в района зелена площ с детски съоръжения в края на миналия месец бе заградена, за да се строи общежитие.

Това обаче не било изолиран случай. Подобни казуси имало и в други части на квартала. Зелена площадка била заградена и в „Младост 4”. Там също се подготвял строеж.

Елен Герджиков обясни, че мястото през 2000 г. е било собственост на „Софийски имоти”. След това е било продадено. Той отбеляза, че разрешение за строеж на този терен в момента няма. Според шефа на Столична общински съвет въпросът е защо е бил продаден общински терен в междублоково пространство.