Пожар обхвана труднодостъпна местност в Стара планина, над квартал "Изток" на град Вършец. Огънят е локализиран откъм квартала, без опасност за жилищни сгради и инфраструктура, съобщи Ивайло Цветанов, зам.-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност" в Монтана.

Горят предимно храсти и сухи треви, което затруднява гасенето, тъй като мястото е недостъпно за противопожарни автомобили и булдозери. Пожарът се потушава ръчно от четири екипа на пожарната и служители на Държавното лесничейство в Берковица. Високите температури, достигнали около 35 градуса следобед, допълнително усложняват операцията.

На 1 и 2 август в същия район имаше голям пожар, който засегна 30 декара борова гора. Тогава булдозери бяха използвани за прокарване на пътища, което позволи по-бързото овладяване на ситуацията. Сегашният пожар обаче е в още по-труднодостъпна местност, което налага ръчно гасене.

Междувременно, служители на Държавните горски стопанства в Благоевград и Симитли, както и на местната пожарна служба, са изпратени към границата със Северна Македония по сигнал за възобновен пожар в района на Пехчево. Димът, видим от километри, сигнализира за продължаваща активност на пожара, който все още не е навлязъл на българска територия.

Евакуация заради пожар в имот с газови бутилки край Русе

Евакуация заради пожар в имот с газови бутилки край Русе

Огънят вече е овладян