Сложна остава ситуацията и при двата пожара в Малешевска планина и в община Струмяни, където вчера бяха евакуирани две села и бе обявено частично бедствено положение.

Няма опасност за населените места, както и са населението.

Около 6000 декара е засегнатата площ - държавна горска територия - в планината Малешево, както и над 3000 декара земеделски земи. Към 7 ч. тази сутрин общо периметърът на пожара е между 10 и 12 000 декара.

Около 100 души бяха евакуирани вчера от селата Запарево и Кърпелево - те са настанени или при роднини, или в Спортния интернат в Сандански.

Заради силните пориви на вятъра разпростирането на пожара не беше предвидимо, а погасяването му е затруднено заради пресечения терен. В района на двете села са направени просеки от верижни машини, с което да се намали вероятността огънят да достигне до къщите на хората.

Към настоящия момент обстановката е община Струмяни е по-спокойна и не духа вятър. Няма непосредствена опасност за населените места, изграждат се просеки, за да може да бъде атакуван пожарът, заяви директорът на Пожарната Александър Джартов пред БТВ.

Към момента на терен в община Струмяни има 22 екипа на пожарната, има горски служители, военни, в гасенето на пожара френските самолети. Ще се разчита и на хеликоптерите на военновъздушните сили на България.

България пак пламна, евакуираха две села в община Струмяни
Обновена

България пак пламна, евакуираха две села в община Струмяни

Пожари горят на няколко места, от въздуха гасят и планината Славянка

Гори и от другата страна на границата - в Република Северна Македония - където вече има и жертва на бедствието.

Гори и на границата с Гърция, където пожарът в планината Славянка продължава вече десети ден. Преди два дни пламъците преминаха пред границата и навлязоха на българска територия. В планината Славянка след вчерашния ден ограничаването на пожара изключително ще бъде само с техника, тъй като от високите температури на пожара започнаха да избухват мини.

Освен стотиците огнеборци - осигурена е и летателна техника - два френски самолета и хеликоптери от Българската армия. Френските самолети дойдоха на помощ преди два дни и българските власти смятат да поискат удължаване на времето на помощта, ако това е възможно да се случи. 

Именно заради мините и от двете страни на границата се гаси предимно от въздуха.