Два френски самолета ще се включат в гасенето на пожара по границата с Гърция. Те ще кацнат днес в Пловдив. Самолетите имат вместимост 7 тона. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

Той отбеляза, че борбата с огъня в планината Славянка продължава вече две седмици. По думите му се прави каквото може, за да се потуши пожара. Главчев подчерта, че теренът е изключително тежък и труднодостъпен. Министър-председателят добави, че хеликоптерите на МО също ще се включат в потушаването на огъня.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи, че пожарът е навлязъл около 50 метра в българската територия и е с фронт от 1 километър. По думите му са направени просеки, за да се противодейства на огъня. Той подчерта, че само с хеликоптери и самолети нямам как да се изгаси пожара. Стоянов заяви, че е нужда и наземна сила.

Министърът се чуди защо минното поле край българо-гръцката граница не е премахнато. Той призова властите в Гърция да предприемат стъпки в тази посока след потушаването на пожара в планина Славянка.

По отношение на взривовете в Елин Пелин той посочи, че е интересно как 5 дни след инцидента се появява очевидец. Министърът недоумява защо лицето се появява първо пред медиите, а не е отишло в МВР да бъде разпитано.

Стоянов посочи, че гърмежите в Елип Пелин продължават. Той отбеляза, че районът се облита с дрон с термокамера. Складът за фойерверки е обезопасен, но обливането продължава от далеч, допълни той.

Премиерът Димитър Главчев коментира и темата за третия мандат. Той подчерта, че служебното правителство изпълнява задачите си и ще продължи да работи колкото е необходимо. Запитан дали би останал на поста служебен премиер Главчев отговори, че не е от хората, които дезертират.

Пожарът на българо-гръцката граница продължава да гори

Пожарът на българо-гръцката граница продължава да гори

21 военнослужещи с 5 единици специализирана техника гасят огъня в планината Славянка