Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи пред БНР кметът Ивайло Симеонов.

Към тази сутрин пожарът е локализиран, но все още има вторични експлозии.

Няма информация колко са хората в запалените складове, обясни служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Актуална информация можел да даде охранителят, който не е в адекватно състояние заради инцидента, както и настаненият в "Пирогов" обгазен мъж. Калин Стоянов обясни, че мъжът е с опасност за живота и се интубира. Дъщеря му е с 85% изгаряния. Медиците са казали, че състоянието ѝ е несъвместимо с живота.

Собственикът на складовете е пристигнал на място. Вероятно вътре все още е неговият син.

Малко след 20.30 часа е разпоредена евакуация на Елин Пелин. Това предаде БНТ.

Действията на властта се предприемат близо 2 часа след взривовете в региона. Токът и газоподаването са спрени, както се предвижда в такива критични ситуации. 

Аварийните екипи на Столична община са на място до взривените складове за фойерверки в Елин Пелин.

До няколко часа ще разположат мобилната лаборатория, която да измери вредните вещества във въздуха.

Взрив в склад за фойерверки край Елин Пелин. Сигналът за инцидента е подаден около 18:35 часа.

В района все още се чуват гърмежи. Издига се гъст дим.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов заяви пред БНТ, че експлозията е станала в складова база, намираща се между града и гара Елин Пелин. Той успокои, че няма опасност за хората, тъй като в склада няма боеприпаси, а само фойерверки.

Симеонов посочи, че след взрива е избухнал пожар в складовата база, който още не е локализиран. По думите му екипите на пожарната и бърза помощ се затрудняват да достигнат до мястото на инцидента.

По непотвърдена информация четирима души са пострадали.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев заяви, че горят три склада, намиращи се извън населеното място. Той потвърди, че има пострадали. По думите му двама души са напуснали в самото начало на пожара, а други двама са изведени от спасителните екипи. Според него ма още служители на фирмата, които да се намират все в гърмящите и горящите заведения.

В единия от складовете край Елин Пелин е имало пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Количеството на самите фойерверки готова продукция нямаме данни какво е. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Движението между град Елин Пелин и гара Елин Пелин е преустанвоено.

Близо час след взривовете системата BG ALERT предупреди за голям пожар в района на Елип Пелин и призова намиращите са наблизо хора да се евакуират като превантивна мярка.

По информация на БНТ се е запалил и склад за хранителни стоки, който се намира в недалеч от взривилите се складове. Не е ясно дали има връзка между двата пожара.

Един от пострадалите е транспортиран в "Пирогов". В момента се прави оценка на състоянието на жената. Тя е в Шокова зала. Директорът на "Пирогов" Валентин Димитров заяви, че пострадалата жена е с около 70% изгаряния. Той добави, че е приет и втори пациент, който е в по-лека състояние. Медиците от болницата очакват още двама души пострадали при взривовете. Спешната болница е в готовност да се приеме още пострадали.

Фирмата за фойерверки. има шест склада. Уточнява се дали се издирват един или двама души служители на фирмата. Охранителят на склада е в шок, той е добре физически. В началото на пожара е започнал да извлича двамата пострадали.

По информация на МВР шефа складовете са били пълни, което означава, че часове наред ще гърми още. Според Калин Стоянов складовете са шест, а не три, както бе съобщено първоначално. По думите му най-вероятно осколка е прескочила разстоянието от 500 - 600 м. до другия склад, който гори.

По-късно BG Alert изпрати и второ съобщение за евакуация жителите на гара Елин Пелин в посока Нови хан. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отрече да е обявена евакуация. 

И двамата пострадали са в тежко животозастрашаващо състояние, каза пред БиТиВи Катя Сунгарска от Спешна помощ. 6 линейки са на мястото на инцидента. На този етап не са открити други пострадали, подчерта тя. И към момента Сунгарска не потвърждава информацията за още двама пострадали.

Премиерът Димитър Главчев е на мястото на инцидента. Всичко се следи и е под контрол, обясни пред медиите той. Няма нужда да се всява паника, поиска Главчев от медиите. Жителите да не се паникьосват, защото няма повод за паника, увери още премиерът. По думите му на място ще се преценява дали е нужна евакуация.

Той посъветва живущите в близост да напуснат мястото и лично даде пример. Говорено е със здравния министър , за да се осигурят повече линейки. "Идва брониран джип, водоноска и всичко, кеото е налично в софийския гарнизон. Всичко се следи", каза още Димитър Главчев.

Няма промяна в движението на самолетите на летище "София", информира транспортният министър Георги Гвоздейков. Няма опасност за кацащи и излитащи самолети, няма промяна и на разписанието на полетите, каза още министърът. Няма проблем с видимостта. Затворена е ЖП линията в района.

Регионалната инспекция по околната среда и водите - София (РИОСВ - София) незабавно е изпратила екип на място, за да извърши подробен оглед на района и да оцени въздействието на инцидента върху околната среда. На място ще бъде разположена мобилна лаборатория за изследване качеството на въздуха.

МОСВ очаква инструкции от властите, за да разположи мобилната станция за измерване качеството на въздуха. Това заяви пред БиТиВи Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите. Важното е да няма паника, на място сме, изтъкна тя. Очакватбсе скоро първите резултати. Наш екип ще бъде на място, увери Колева.

Военните подготвят модул от химическото поделение в Мосачево, което е съвсем близо до пожара и е специализирано в гасенето на такъв тип огнища, разкри bTV.

Кметът на София Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа на Столичната община на мястото на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщиха от Столичната община. Аварийните екипи са изпратени веднага на терен и работят в координация с ГД Пожарна безопасност и защита на населението към МВР.

Един от екипите е оборудван с дрон с термо камера, съобщи директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров.

Столичната община изпрати и пет цистерни с вода, които да подпомогнат дейностите на пожарната.

Към мястото пътува и мобилната автоматична измервателна станция на Столична община за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде разположена в района на населеното място. С нея ще се извършват измервания, за да се следи качеството на въздуха.

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов смята, че се създава прекалено много паника. Според него няма нужда от евакуация.

Пред Nova news той коментира, че хората трябва да са си по домовете,  за да пазят от дребни пожари от осколки. 

Това е малко пресилено за евакуация на три населени места, заяви Симеонов. Абсурдно е Ели  Пелин и Нови хан да се евакуират, по думите му.

Някой нагнетява напрежение, категоричен е кметът.

И МВР били на мнение, че няма нужда за евакуация на три населени места. С превантивна цел е спрян и тока. В склада не е имало боеприпаси. 

Според Симеонов в цеха са изключително прецизни.

Складът не е в средата на полето. Не е близо до населени места.

Не бива да се допуска тази паника да се разпространява, категоричен е кметът на Елин Пелин. Той не смогвал да успокоява хората.

Освен изведените мъж и жена от взривените складове за фойерверки край Елин Пелин има най-малко още един човек.

По непотвърдена информация на бТВ това е 22-годишният син на собственика на складовете, който е в неизвестност.

Инспекцията по труда разкри, че фирмата е проверявана за последно преди 10 месеца.

Извършвали са проверка по инициатива на РИОСВ и КОС, последно през октомври 2023 г.

Констатирани са три нарушения от материалната компетентност на ГИТ. Те са били по-скоро организационни.

Всички работещи имат свидетелства за правоспособност с такъв тип изделия. Провеждат им се постоянни обучения.

"Взривовете намаляха. За съжаление все още има хора, които са все още в складовете, но не знаем точния им брой. Реакцията на държавата беше изключително адекватна в лицето и на премиера,  на министъра на вътрешни работи, на регионално, на военните.

Мобилизираха се веднага военнослужещи от поделенията. Арендаторите също помолихме да изкарат техника, за да обезопасим района, всички водоноски от съседните населени места бяха изпратени.

В това отношение всеки се отзова на помощ". Това съобщи кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в ефира на NOVA News.