Въздухът над с. Габер, Софийско, е замърсен заради пожара в завода за преработка на гуми, Гражданска защита (ГЗ) обсъжда евакуация на населението, обяви в прессъобщение министерството на околната среда и водите.

Заради избухналия днес по обед пожар в склада за гуми в завода за преработка на излезли от употреба гуми в с. Габер при Драгоман, въздухът над селото към момента вече е замърсен. Това показват данните от автоматичната измервателна станция на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, която по радпореждане на министър Джевдет Чакъров веднага беше разположена в близост до с.Габер  след сигнала за пожара.

От час вятърът е започнал да духа към селото, поради което към 19,30 часа станцията е отчела серен диоксид 400 микрограма на кубически метър при норма от 360 микрограма; въглероден оксид 11 милиграма на кубически метър при норма от 10 милиграма; 2 пъти над нормата сероводород, прах - три пъти над нормата.

Служителите на Гражданска защита са уведомили експертите на ИАОС, че се обсъжда вариант за евакуация на населението на селото, ако стойностите продължат да се покачват още.

По разпореждане на министър на екологията Джавдет Чакъров Измервателната станция на ИАОС ще остане на мястото на пожара и ще продължи замерванията и през нощта.

Пожарът е възникнал днес около 13 часа в двора на предприятието за преработка на гуми "Гуми Пласт ЕКО".

Огънят е обхванал част от продукцията и гумени отпадъци. Взривили са се и два варела с дизелово гориво.

В района на пожара с готовност за включване в дейностите по гасенето е пристигнал и спасителен екип на столичната дирекция на МИС.