Десетки мъртви птици от застрашен вид са намерени на плажа в Бургас. Не е ясна причината за смъртта им, тъй като не са изследвани, съобщи bTV.

Намерените птици са от много редкия и изчезващ вид на средиземноморския буревестник. Плажът, на който са открити, е Атанасовска коса между Бургас и Сарафово.

Кристина Костова намерила случайно загиналите птици и е подала сигнал до еколозите. По думите й първо е видяла една мъртва птица, но когато се приближила, видяла че са повече.

Разследват смъртта на два пеликана

Разследват смъртта на два пеликана

Откриха два мъртви пеликана край силистренско село

Радостина Ценова, Фондация "Биоразнообразие" коментира, че птиците са били в състояние, в което нито е можело да се вземат за изследване, нито е можело да се подаде сигнал на Регионалната инспекция.

Ценова обясни, че само тази пролет средиземноморските буревестници, които са преброили орнитолозите край Бургас, са 24 хиляди. Една от птиците, които са застрашени от изчезване въобще от планетата. В света има около 100 хиляди екземпляра. Нормално е при 24 хиляди птици да има болни индивиди, възрастни индивиди , които умират, допълни тя.