Граждани излязоха на протест заради преградена екопътека от кв. "Княжево" към местността "Златните мостове" в планината Витоша, съобщи bTV.

През април са подадени сигнали за случая, след които са получени обещания да бъдат извършени проверки. Четири месеца по-късно алеята обаче остава заградена. Поставена е метална ограда с табела "Частен имот".

"Разбираме, че ще се строи. Това място винаги е било гора. Ние нямаме обяснение как това нещо е станало. Теренът е изваден от горския фонд. След това е върнат като земеделска земя. След това са издадени устройствени планове, разрешителни за строеж", коментира Асен Вълчев, организатор на протеста.

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на „Витоша ски“

Следва държавата да осигури нормативна среда, която напълно позволява модернизацията

От администрацията на район "Витоша" обясняват, че поставянето на оградата е регламентирано с виза за проектиране, издадена през 2023 г. от предишното ръководство.

Протестиращите не са съгласни да използват алтернативни маршрути и настояват пътеката да бъде отворена.

По-късно bTV публикува и позиция на Столична община по казуса. В нея се посочва, че районната администрация ще инициира действия за постигане на съгласие със собствениците на частния имот, като ще им предложи да бъдат обезщетени с друг имот, за да се избегне застрояването върху т. нар. "Слънчевата пътека".

Пернишки съд спря събарянето на хотела на Вълка до язовир "Искър"

Пернишки съд спря събарянето на хотела на Вълка до язовир "Искър"

Заради търговски спор - фирма търси парите си за строително-монтажни работи

От общината отбелязват още, че въпросният имот се намира извън границите на Природен парк "Витоша", не попада в обхвата на защитените територии и е изключителна частна собственост. През годините екопътеката е преминавала през частния имот, който до скоро не е бил ограден. След поставянето на металната ограда в началото на 2024 г. са извършени редица проверки от общинската дирекция "Зелена система" и дирекция "Природен парк Витоша" заради премахването на дървета и друга растителност. Собствениците на имота са представили разрешително за тези действия, издадено от кмета на район "Витоша" на 19 септември 2023 г.

При проверка на 4 юли тази година е издадено предписание на собственика да запази каменните плочи, които попадат в границите на имота. При проверка било установено, че участъкът е обособен така, че достъпът до съществуващата пътека да не бъде ограничен. "Районната администрация и собствениците на имота ще продължат диалога за намиране на най-доброто решение за всички засегнати страни и за запазване на природните ценности на района", се казва още в позицията. От Столична община допълват, че каменните плочи трябва да бъдат съхранени и предоставени за използване при евентуално преместване на пътеката по обходен маршрут, какъвто предстои да бъде обсъден.

Имотът се намира в местност "Беловодски път-Боянско" на територията на район Витоша и е регистриран съгласно действащата кадастрална карта и актуалния подробен устройствен план (ПУП), одобрен с решение на Столичния общински съвет (СОС).