В Общинския съвет във Велинград е внесена подписка с настояване местната власт да спре отварянето на мината за волфрам, съобщава БНР. Подписа си срещу добива на волфрам в района са сложили 11 000 души.

Припомняме, подписката бе стартирана още през ноември миналата година. Местните жители са на мнение, че производството е опасно. Те се опасяват, че то ще съсипе здравето им и туризма в района, който е известен с минералните си извори. От фирмата-концесионер пък уверяват, че опасност няма.

Гражданско сдружение „За запазване на община Велинград, като екологичен и чист регион, без рудодобив" е инициатор на подписката. Зад инициативата са застанали и хотелиерите в курортния град.

Ако мината заработи, ще се стигне до гражданско неподчинение с блокиране на пътища, заканиха се от туристическия бранш.

Велинградчани са категорични, че добивът на волфрам ще компрометира региона като СПА столица на Балканите. Вече е ясно, че местната власт е категорично против частен инвеститор да стартира добива на волфрам в района, въпреки становището на оценката въздействието върху околната среда (ОВОС). Според него рудната дейност няма да окаже негативно въздействие върху околната среда.

За разлика от недоволството в града, жителите на селата около Велинград искат мината да заработи. Причината е, че безработицата в района е над 90 %, а картофите са основното меню.