Грейна централната коледна елха на София, съобщава БНР.

Светлините ѝ бяха тържествено запалени в 19.00 часа от кмета Васил Терзиев пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

Част от площада отскоро е пешеходна зона. За първи път коледното дърво е разположено на това място. Най-емблематичната софийска забележителност - храмът "Свети Александър Невски" - вече сияе с ново архитектурно осветление.

Празничната програма започна с детски танцови и музикални състави, вокални изпълнения и светещи кукли. Много хора се събраха, за да видят представлението на децата, а кметът беше силно аплодиран.

В краткото си слово той посочи, че "София заслужава да блести".

Снимка 644387

Източник: БГНЕС

През целия месец площадът около храмовете "Света София" и "Свети Александър Невски" ще е домакин на празнични концерти и различни активности за столичани и гости на града.

Инициативата тази година е под наслов "Светлината в теб".

Освен 10-метровото коледно дърво на мястото е разположено и алеята "Елхи на таланта". Кампанията включва също коледен концерт, който ще се състои на 20 декември.

Сред първите заповеди на новия градоначалник след встъпването му в длъжност беше пространството около храм-паметника да се освободи от паркоместа. Това е в синхрон с плановете за развитието на историческия център на столицата и множество предложения от граждани експерти за обособяване на площада като публични пространство.

Снимка 644388

Източник: БГНЕС