Голям пожар избухна между селата Коларово и Изворово. Горят лозя и сухи треви. 10 екипа на пожарната са на терен заедно с горски служители, съобщи БНР.

На този етап няма опасност за населението, заявиха от областната управа на Хасково. Въпреки това Община Харманли е обявила бедствено положение.

Поради високите температури пожарът се разраства, не може да се овладее и има вероятност да засегне населени места, както и да навлезе в територията на област Стара Загора. 

Съществува опасност от увреждане здравето на хора, както и опасност за причиняване на значителни вреди на гори, земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки и имущество на граждани и стопански субекти.

Голям пожар заплашва село в Самоковско

Голям пожар заплашва село в Самоковско

Огънят е засегнал над 200 декара иглолистна гора и над 100 декара млади култури

Освен пожарът край село Анино, Самоковско, голям пожар избухна към 15 ч. и над село Блажиево, Дупница. Огънят мина над селото, изпепелил е земеделски площи, един фургон и бе спрян бе до самите къщи. Огънят обхвана голяма площ ожънати ниви между Блажиево и Каменик. 

В гасенето се включиха 7 противопожарни екипа и цистерни от Дупница, Благоевград, Бобов дол.

Междувременно е избухнал пожар и край дупнишкото село Яхиново, близо до жeлезопътния мост.

Освен това в късния следобед е възникнал и пожара при с. Неделкова гращица, община Невестино, Кюстендилско. По данни на горското стопанство в Невестино горят земеделски площи, иглолистна и широколистна гора, като на места пожарът е върхов.

Според горски служители огънят е на няколко фронта. По данни на местни жители, първите пламъци са били видени днес около 13:30 часа високо над селото. В района на пожара няма къщи, но местните се опасяват, че огънят, който се разраства бързо, може да стигне и до селото, което е обградено от борова гора.

Два големи пожара горяха днес и в община Хисаря. В района на село Златосел и гората край Свежен и край хисарското село Черничево. Поискани са и два хеликоптера, съобщиха от пожарната в Пловдив.

В района на Златосел са изгорели вили и автомобили, а огънят е обхванал гората и върви към Свежен, съобщи БНР. Действията на огнеборците са затруднени заради стръмния, скалист терен.

От Общината призоваха за помощ от страна на доброволци.

За кратко време бе овладян другият голям пожар, който е пламнал в покрайнините на Черничево. Имало е опасност за къщите на селото, но вятърът е обърнал огъня към близкия язовир. Няма опасност за жителите и къщите им. Екипаж от 24-та авиобаза в Крумово с вертолет "Кугър" се е включил в овладяването на огнената стихия в землището на с. Черничево, община Хисаря, област Пловдив.

В момента селскостопанска техника, противопожарни коли и доброволци пресичат пътя на огъня към язовир Каратопрак.

Отново са се запалили и тревите край село Марково, там също са изпратени пожарни автомобили. Те пламнаха по обяд, но три пожарни екипа бързо овладяха огъня в местността Кокарджа.

Междувременно продължава да гори планината Славянка. На българо-гръцката граница се гаси само от наша страна, докато гърците се справят с бедствията в южните части на страната. Там огънят е близо до столицата Атина, а самият град е обвит от гъст дим.

Пожарът в Северна Македония също продължава да гори. На този етап няма опасност да навлезе на наша територия, но дежурни пожарникари на място има.