В Хасково протестират срещу застрояване в местността "Ямача", съобщава bTV.

Кметът Станислав Дечев настоява да се организира местен референдум за бъдещето на гората, чието застрояване вече е започнало. Теренът, продаден от държавата преди 20 години, е в знакова за хасковлии местност, което провокира недоволството на хората.

Предвижда се на мястото на тренировъчните игрища да бъде изграден жилищен квартал.

Още през 2008 г. теренът с площ от близо 40 дка е парцелиран и вкаран в плана на Хасково като жилищен квартал. Той е бил държавен и приватизиран през 2000 г. Въпреки че по документи са били ниви, в действителност той обхваща гора и помощни игрища за футбол.

В момента върху него вече е започнал строежът на една къща. Разрешителното е издадено през септември 2019 г. Местните обаче настояват общината да започне преговори със собственика на терена за обратното му изкупуване.

Земята се разпродава парче по парче от собственика съвсем законно, което поражда недоволство сред гражданите.

Протестиращите посочват, че има три проблема - спортен, екологичен и инфраструктурен. Искането им е сделките да бъдат ревизирани, а собственикът да бъде овъзмезден.

От своя страна кметът на Хасково е съгласен да започне преговори със собственика, ако това бъде одобрено на местен референдум.

Със случая се ангажира и омбудсманът Диана Ковачева.