Екип за борба с отровите от Гърция се включва в търсенето на опасни примамки в района на Кърджали.

Поводът е поредният случай на открито отровено диво животно. Ловци са открили трупа в землището на крумовграското село Стражец.

На мястото вече работят и представители на Българското дружество за защита на птиците заедно с кучето Барс, специализирано за борба с отровите.

Отрова убива животни в Източните Родопи, алармират еколози

Отрова убива животни в Източните Родопи, алармират еколози

Не само е незаконно, но е и изключително опасно

До сега жертва на тези капани са станали 14 животни, съобщиха от природозащитната организация.

В началото на миналата седмица екип на Зелени Балкани, БДЗП, РИОСВ Хасково и полиция намериха заложени отровни примамки и жертви край с. Стражец.

Екипът на проект "Нов живот за лешоядите" от Зелени Балкани пристигна пръв на мястото и установи прясно умряло 100-120 килограмово диво прасе, близо до мястото на заложената миналата седмица отрова. По-късно кучето Барс откри и останките на другите два отровени вълка, за които са съобщили ловци.

Едновременно с това, на друго място, отдалечено на няколко километра, екипът на Зелени Балкани, заедно с местни ловци, е намерил остатъци на юница и бял прах по тревата на мястото, където е било животното, както и много умрели насекоми.

Жертвите на незаконно заложените отровни примамки прогресивно се увеличават. От отровените животни са яли други, които сега намират смъртта с в гората и се превръщат в храна за следващи жертви.

Според експертизите до този момент заложената отрова е бързодействаща и изключително силна и представлява реална опасност и за хората.

До този момент са разпитани двама заподозрени, като сигнал за случая е изпратен и в прокуратурата.