Всички решения взети на заседанието от 24 февруари да бъдат отменени на предстоящото заседание на 12 март, предлага пловдивския митрополит Николай, предаде БНР.

Предложението на митрополита идва след поредица от проблеми, свързани с избирането на нов Сливенски митрополит, след като митрополит Йоаникий почина на 84-годишна възраст и цели да уталожи страстите.

На 18 февруари епархийско избирателно събрание излъчи двама кандидати, които да оглавят Сливенската метрополия - Константийският епископ Михаил и Агатаполския епископ Йеротей.

На 24 февруари обаче, след множество подадени жалби, изборите се касират, като Светият Синод приема решение, с което приема наредба, която предвижда бъдещите митрополити да бъдат избирания от Светия Синод, а не от епархийско събрание, както е било досега.

Духовници и миряни протестираха пред Сливенската митрополия

Духовници и миряни протестираха пред Сливенската митрополия

Те са недоволни от решението на Светия синод да касира изборите за нов митрополит

Припомняме, че по повод касирането на изборите и приемането на решението от Светия Синод, което изключва епархийското събрание от изборите за митрополити, имаше протест пред Сливенската метрополия.

След смъртта на митрополит Йоаникий, временно за ръководител на Сливенската митрополия беше избран варненският митрополит Йоан. Той се срещна с недоволни свещеници, които не подкрепят касирането на изборите и приемането на наредбата от Светия Синод и искаха изборът на епископ Йеротей за Сливенски митрополит да бъде признат.

Митрополит Йоан също не подкрепя синодалната наредба.